ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Ζητήστε μας προσφορά για περιπτώσεις σύνταξης μεγάλου αριθμού φακέλων

Text Resize

-A +A

μεταβιβαση ακινητου

Πόσα έχει βάλει το κράτος στα ταμεία από τα αυθαίρετα

Ημερομηνία: 
Σαββατο 12 Μαιου 2012

Στα 471 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα του κράτους από την "τακτοποίηση" των αυθαίρετων ακινήτων. Ο στόχος είναι για έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με τη ρύθμιση για την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων να εκπνέει στις 30 Ιουνίου, το κράτος βλέπει τα έσοδα να μην είναι τα αναμενόμενα.

 

Ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων, όπως προκύπτει από τη στατιστική του ΥΠΕΚΑ, μειώθηκε ραγδαία και από τις 3.500 - 4.000 έπεσε στις 500-700, ήταν δηλαδή έως και υποπενταπλάσιος σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

 

Αυθαίρετα και στους παραδοσιακούς οικισμούς

Ημερομηνία: 
Τεταρτη 10 Νοεμβριου 2011

Σειρά τροπολογιών στο νόμο για τις οικοδομικές άδειες παρουσίασε, με διαδικασίες εξπρές, χθες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στη τελευταία του νομοθετική πράξη σε ότι αφορά τουλάχιστον αυτό το κυβερνητικό σχήμα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έδωσε διάφορα «δώρα» σε επενδυτές και αυθαιρετούχους εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων -ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και για την ουσία των τροποποιήσεων.

 

ΥΠΕΚΑ: 25 επιπλέον διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα

Ημερομηνία: 
Πεμπτη 27 Οκτωβριου 2011

Τριάντα χιλιάδες αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων έχουν κατατεθεί από την 1η Οκτωβρίου έως σήμερα, δηλαδή πολύ λιγότερες των προσδοκιών της κυβέρνησης η οποία είχε υπολογίσει ότι έως το τέλος του έτους θα είχε μαζέψει 600 εκατ. ευρώ από τα παράβολα και την πρώτη δόση των προστίμων. Τα συνολικά έσοδα για τις 30.000 αιτήσεις υπολογίζονται σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 3,5 εκατομμύρια από παράβολα και δύο εκατομμύρια από τα ειδικά πρόστιμα.

Μόνο με βεβαίωση μηχανικού οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ημερομηνία: 
Σαββατο 1 Οκτωβριου 2011

Η υπεύθυνη δήλωση από σήμερα θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμιά πολεοδομική παράβαση

Δεν μεταβιβάζονται τα αυθαίρετα πριν δηλωθούν και πληρωθούν

Ημερομηνία: 
Σαββατο 1 Οκτωβριου 2011

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε από την Τετάρτη σε ισχύ ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη» η μεταβίβαση ή πώληση (σύσταση εμπράγματου δικαιώματος) σε ακίνητο το οποίο έχει αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, μετά το 1955, εκτός εάν δηλωθεί προκειμένου να πληρωθεί το ειδικό τέλος αυθαιρέτου που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα παγώσει τις μεταβιβάσεις λένε οι συμβολαιογράφοι

Ημερομηνία: 
Σαββατο 1 Οκτωβριου 2011

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Βλαχάκης απέστειλε τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του για διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τα αυθαίρετα (άρθρο 23), και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί από τη Βουλή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη μεταβίβαση ακινήτων, μέχρι και το «πάγωμα» μεταβιβάσεων, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες.

«Ναι» στην τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων - «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ

Ημερομηνία: 
Σαββατο 1 Οκτωβριου 2011

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ

* Ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση των αιτήσεων - Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Προκαταβολικό χαράτσι εξόφλησης προστίμου για τις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων

Ημερομηνία: 
Πεμπτη 29 Σεπτεμβριου 2011

Μηχανικός αντί πολεοδομιών για τα αυθαίρετα

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΥΠΕΚΑ οι λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων, υπάρχουν όμως ακόμη πολλά θολά σημεία κυρίως στις πράξεις επί ακινήτων ( πωλήσεις, γονικές παροχές, δωρεά, υποθήκες κ.α) που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να φέρουν τροποποιητικές διατάξεις στο νομοσχέδιο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο με έκθεση μηχανικού

Ημερομηνία: 
Πεμπτη 22 Σεπτεμβριου 2011

Σε ισχύ βρίσκεται από χθες ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η πρώτη αλλαγή που φέρνει αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων, πράξη που στο εξής θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση μηχανικού, με την ανάλογη βέβαια οικονομική επιβάρυνση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, δεν πρόκειται να προχωρήσει στον καθορισμό κατώτατης αμοιβής μηχανικού για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, όπως έγινε στους ημιυπαίθριους, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ενισχύσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Οι δεσμεύσεις του υπουργείου στο ΣτΕ

Ημερομηνία: 
Κυριακη 11 Σεπτεμβριου 2011

Με τα μάτια στραμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για χάρη του οποίου έκανε τετραπλό «λίφτινγκ» στις αρχικές ρυθμίσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά στην εφαρμογή των ρυθμίσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Τα «λεφτά» είναι πάρα πολλά, αφού μόνο από τα παράβολα υπολογίζει να εισπράξει ώς το τέλος Νοεμβρίου 600 εκατ. ευρώ και να καλύψει μεγάλο μέρος των απαιτήσεων της τρόικας. Από τα πρόστιμα θα διατεθούν, τουλάχιστον με βάση τις δημόσιες δεσμεύσεις, για έργα ανάπλασης και εξασφάλισης του περιβαλλοντικού ισοζύγιου ποσά που θα κυμαίνονται από 3 έως και 10 δισ. ευρώ.

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου